Начало / Любопитно

  • a+
  • a-

Църква от 12 век в Англия използва единствено „зелена енергия”

20 март 2012

Църква от 12 век в Англия използва единствено „зелена енергия”

Британската “Св. Св. Михаил и всички ангели“ в Уитингтън, Англия става първата британска църква с нулеви въглеродни емисии.

След като викторианска памучна фабрика се сдоби със соларен покрив, сега и една 900-годишна църква се прочу като „зелена“ историческа сграда. Британската “Св. Св. Михаил и всички ангели“ в Уитингтън, Англия, е преминала цялостен „зелен“ ремонт, с което става първата британска църква с нулеви въглеродни емисии, съобщава GreenTech.

Сдобивайки се с котел на биомаса за осигуряване на топлина и слънчева инсталация на покрива, църквата вече работи със 100% възобновяема енергия. Доставчик на панелите е Kyocera.

„Сградата от 12-ти век се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници. Слънчевата енергия се генерира с 24 слънчеви модула Kyocera с обща мощност от 3.12kW, които са инсталирани на покрива на църквата“, казват от фирмата. Модулите са били внимателно инсталирани така, че процесът да отговаря на строгите регламенти относно историческите сгради – монитрани са с помощта на специална система от стълби, която да не се отрази неблагоприятно на структурата на сградата или на външния й вид.

Инициативата е най-новата в дългата поредица от усилия от страна на Църквата на Англия да стане „зелена“. Като се има предвид, че повечето църкви традиционно са построени по оста изток-запад, те се радват на отлично „насочено“ южно изложение на своето покривно пространство, което е идеална основа за слънчева енергия.