Начало / Любопитно

  • a+
  • a-

Лимасол кандидатства за „Книгата на Гинес” с приготвянето на най-голям „флауни"

11 април 2012

Лимасол кандидатства за „Книгата на Гинес” с приготвянето на най-голям „флауни"

С рекорд за „Книгата на Гинес" посрещат Великден в Лимасол. Предизвикателството им е за най-голям традиционен кипърски великденски хляб, съобщава БНР.

На Велика сряда по традиция домакините в Кипър месят „флауни" – уникалния кипърски великденски хляб или сладкиш. Затова и точно днешният ден бе избран за поставянето на световния рекорд в Лимасол за най-голяма флауна.

Традиционното кипърско хлебно изделие за празника се приготвя по различни рецепти. На вкус може да варира от солено до леко сладко, най-разпространеният вид е с извара, настъргано сирене или кашкавал.

Най-дългата кипърска великденска флауна претендира за световно постижение с размерите си - 1.20 метра на 2.37 метра. Средствата, събрани от продажбата на парчетата от нея на желаещите, са предназначени за различни благотворителни цели. Флауни заедно с други храни, събрани от общината и доброволци в Лимасол, ще бъдат раздадени на Разпети петък на 126 социално слаби семейства, наброяващи общо около 400 души.

Преди най-дългата флауна Лимасол има три рекорда в „Книгата на Гинес". Градът се прочу с най-голямата чаша за вино, с която се сдоби по време на Фестивала на виното през септември миналата година, през октомври изигра най-дългия традиционен танц хасапико, като събра 886 участници, а през ноември направи най-голямото наргиле в света.