Начало / ОСП Новини

  • a+
  • a-

Готвят се нови стратегии за световната продоволствена сигурност

23 януари 2012

Готвят се нови стратегии за световната продоволствена сигурност

На 21.01.2012 г. зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова участва в Международния форум за храни и земеделие „Продоволствената сигурност чрез устойчив растеж – земеделие с ограничени ресурси”. Зам.-министър Боянова взе участие 4-та Международна среща на върха на земеделските министри. Двете събития се проведоха в рамките на „Зелената седмица 2012” в Берлин, съобщава пресслужбата на МЗХ.

Срещата е инициирана и организирана от г-жа Илзе Айгнер – федерален министър на прехраната, земеделието и защита на потребителите на Германия, с участието на г-н Дачиан Чиолош – европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони и г-н Жозе Грациано да Силва – генерален директор на ФАО. Министрите от 64 държави в света, сред които и България подписаха комюнике, което се фокусира върху световната продоволствена сигурност и борбата срещу глада. Министрите обмениха знания и опит за световната продоволствена сигурност и намаляване на бедността, с акцент върху развиване на земеделие с ограничени ресурси и устойчив растеж. Те се фокусираха върху теми, разглеждани по време на трите предходни срещи на върха на министрите на земеделието в Берлин.

1_Image.jpgСелското стопанство е ключов икономически сектор за създаване на „зелена икономика”. Необходимо е да се разглежда укрепването му като централен елемент в осигуряване на снабдяването с хранителни продукти. Подчертавайки необходимостта от подкрепа за устойчиво селско стопанство на регионално и надрегионално ниво чрез подобряване на структурните условия, тази среща на високо ниво дава важен принос за предстоящата конференция на ООН за устойчиво развитие. Тя ще се проведе през юни 2012 г. в Рио де Жанейро.

Очаква се към 2050 г. населението на Земята да достигне 9 милиарда души и едни от основните проблеми в световен мащаб, които трябва да имат политическа подкрепа е да се осигури продоволствена сигурност. Във връзка с това са изнесени няколко акцента от подписаното комюнике:

  • ограничените ресурси и нарастващото търсене на храни и селскостопански суровини да стане по-бързо и по-ефективно. Ако искаме в бъдеще земеделския сектор да бъде конкурентноспособен трябва да се стремим към прилагане на „зелена икономика”;
  • необходимо е да се ограничи загубата на храни по пътя им от производителите до потребителите и изхвърлянето им като отпадъци чрез въвеждане и разпространение на адаптирани технологии и мерки за избягване на тези загуби;
  • да се подобри инфраструктурата между селските и градските райони с цел подобряване на условията на живот и достъпа до пазари, което е свързано с процеса на урбанизация;
  • подобряване на продоволствената сигурност и увеличаване на заетостта чрез осигуряването на достъпа до ресурси на жените и чрез включването на малките семейни ферми, които осигуряват храни за собствените си семейства и доставят на пазара;
  • инвестиции в устойчиви земеделски производствени системи и в инфраструктура, изследвания, обучение и разпространение, с цел да се провокира и поддържа устойчив растеж, като се използват традиционните знания, както и нови научни открития и иновативни продукти и процеси в производството, преработката, маркетинга и инфраструктурата;
  • за първи път по предложение на някои държави по подобие на развитието на „зелена икономика” се лансира идеята за развитие на „синя икономика”, която да се занимава с устойчивото използване на водите и запазване на екологичното равновесие във водното пространство, което е във връзка с климатичните промени.

Световният форум по земеделие и храни 2012 предложи на министрите на земеделието от целия свят платформа, на която да обсъдят съвместни подходи за решаване на проблемите на продоволствената сигурност. Необходимо е да се намери общ отговор на някои въпроси, по-специално на:

  • Какви решения могат да бъдат предоставени, както от научните изследвания, така и от традиционните знания, за да се постигне необходимият ръст в селскостопанското производство в съответствие с устойчивото и ефективно използване на ресурсите?;
  • В кои области имаме нужда да се засилят нашите изследвания и развойна дейност и как можем да организираме и координираме научните изследвания и да развием по ефективно капацитета на национално и международно ниво?;
  • Как можем да създадем традиционни и иновативни технологии за използване на водата и почвата, там където тя е най-необходима?;
  • Какви структури са необходими, за да ни дадат възможност да използваме най-ефективните технологии при специфичните условия на земята. Къде трябва да се увеличат инвестициите и как можем да предоставим стимули за отговорни частни инвестиции?

Производство, преработката, разпространението и потреблението на храни и напитки допринасят в голяма степен за просперитета и здравето на хората. Въпреки това, храните и селското стопанство също така допринасят за голяма част от въздействието върху околната среда, причинени от човешката дейност. Тъй като тези въздействия, по-специално изменението на климата и загубата на биоразнообразие, трябва спешно да бъдат намалени, е от съществено значение преминаването към устойчиви хранителни системи.