Сортът „Пловдивска каротина” се отличава с високо съдържание на три компонента с антиоксидантен ефект – витамин С, ликопен и бета-каротин.
Доматът е сред любимите храни на българина. Едва ли има случай той да не присъства на трапезата ни под една или друга форма: като основна съставка на свежата салата, преработен в традиционната българска лютеница или пък добавен под формата на пюре, за да овкуси основното ястие. През тази година той оглави и класация на най-полезните храни, съставена от американски учени. Диетолозите му отреждат челното място поради съдържанието на голямо количество антиоксиданти. Български учени от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив пък създадоха уникален сорт домати, притежаващи двойно повече витамин С и антиоксиданти от стандартните, съобщава БНР. Освен това, той може да конкурира моркова по съдържанието си на каротин. Сортът се казва „Пловдивска каротина”. Плодовете са средно едри, около 70-80 грама, кръгли, оранжево оцветени отвън и с вътрешна червено-оранжева месеста част.
„Сортът се отличава с високо съдържание на три компонента с антиоксидантен ефект – витамин С, ликопен и бета-каротин, поради което е особено подходящ за здравословно хранене, производство на детски и функционални храни. „Пловдивска каротина” е със сладко-кисел вкус в съчетание с много добър външен вид и с нежна кожица на плодовете. Това прави сорта подходящ за прясна консумация. Освен това, високото съдържание на сухо вещество, природни захари, органични киселини и вещества с антиоксидантно действие го определят и като висококачествена суровина за производство на доматен сок и концентрати”, обяснява гл. ас. д-р Даниела Ганева, селекционер на домати в института.
Българските учени затварят цикъла, като от селектирания сорт домати произвеждат качествен доматен сок, естествено богат на антиоксиданти и с отлични вкусови качества. Това става възможно благодарение на част от средствата по голям европейски проект „EU – BalkanVegetables”. Проектът е насочен към подобряване на инфраструктурата на института и повишаване капацитета на неговите специалисти, както и към трансфера на иновации в практиката.
„Малка част от парите са отделени именно за тази иновация, защото е много трудно при нашите условия българско откритие да си пробие път. Благодарение на това финансиране успяхме да покажем как от един наш сорт домати може да се стигне до много качествен и ценен продукт. В момента функционалните храни (храни с благоприятен ефект върху една или повече функции на организма) са много ценени. Самото производство на сока беше извършено перфектно от малък преработвател. Бяха спазени стриктно абсолютно всички условия за създаване на качествен сок, без съдържание на никакви консерванти, без разреждане и добавяне на концентрати. В момента у нас се внасят концентрати – доматени пюрета, произведени в чужди държави, и се влагат в традиционни наши храни като лютеницата например. Трудно можем да намерим качествено доматено пюре поради съмнения за прибавяне към него на нишесте и т.н. Докато ние решихме да направим сок, който напълно отговаря на показателите си. Извършени са анализи в сертифицирани лаборатории, които доказват качеството му”, коментира доц. Димитрина Костова, ръководител на международни програми в институт „Марица” и шеф на лабораторията „Имунитет на вирусни болести”.
Една чаша от доматения сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и С, твърдят учените. Технологията на преработка осигурява максимално запазване на биологичната и хранителна стойност на суровината. При термична преработка на доматите, количествата на бета-каротина и ликопена не само се запазват, но се увеличава и биологичната им активност, изтъква д-р Даниела Ганева. Каротинът и ликопенът са сочени като едни от най-мощните антиоксиданти и като чудесно природно лекарство. Те улавят свободните радикали, които организмът отделя при обмяната на веществата като ненужни и отровни, предизвикващи много болести, безпричинна умора, безсъние и безпокойство. Сред достойнствата на новия доматен сок са, че той стимулира дейността на стомашно-чревния такт, понижава риска от ракови образувания. Той разтваря също животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Сокът спомага още за укрепване на костите и предотвратяване на опасността от остеопороза. Желанието на българските учени е да променят навиците на българина и особено на децата, свикнали да пият подсладени плодови сокове, пълни с консерванти. Ето защо те искат да наложат доматения сок като полезна храна в детските градини, училищата и болниците.