По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Днес, 14 февруари по традиция този празник се отбелязва със зарязване на лозята, съобщава „Дневник”.
Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да „зарежат” няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на Цар на лозята – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване” да се роди обилен плод.
Eтнографите откриват основата на празника в древния култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря, коментира радио „Дарик”.