Начало / ОСП Новини

  • a+
  • a-

Добавянето на спирт във виното се забранява

9 февруари 2012

Добавянето на спирт във виното се забранява

Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това предвижда законопроектът за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на първо четене в парламента, съобщава радио „Дарик”.

Продукт с алкохолно съдържание под 37,5 на сто не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40 процента. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.