На българския пазар се продават свободно генномодифицирани фуражи, без това да бъде означено на етикетите. Това са показали данни от изследване на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и екологичното сдружение "За Земята", коментира Ивайло Попов от ОЦОСУР, цитиран от БТА.
Тестовете са направени в лаборатория SGS във Варна върху пет вида фуражи, произведени в България и съдържащи соев шрот. Използван е генетичният метод "Real Time PCR", който е смятан за най-надеждния в момента. В пробата е установено наличие над 5% на генномодифицирана соя "RaundupReady Soya 40-3-2", което доказва сигурно наличие на ГМО в поне един от тези фуражи,твърдят еколозите.
Представителите на двете екоорганизации обясниха, че според българското и европейското законодателство е следвало продуктите да бъдат етикетирани поради толкова високото съдържание на ГМО.
Попов допълни, че резултатът от изследването ще бъде изпратен до Министерството на земеделието на храните.