Начало / ОСП Новини

  • a+
  • a-

Учени изобретиха опаковъчен материал за храни от суроватка

12 януари 2012

Учени изобретиха опаковъчен материал за храни от суроватка

Изследователи твърдят, че имат решение, което ще предпази храните от замърсяване и ще запази тяхната свежест. Резултатите от проучване, финансирано от ЕС, показват, че покритието на контейнерите с храни, направено от нефтохимически суровини може да бъде заменено с материали, произведени от продуктите от вторични млечни суровини.

Клаус Нолер от института „Фраунхофер” заяви, че откритието „най-накрая ще сложи край" на трудните за рециклиране и небиоразградими опаковки.

Откритието ще даде потенциален тласък на европейските политики, насочени към изместване към биоразградими материали, коментира EurActiv.

Ключовата съставка в опаковъчния материал, предложен от института „Фраунхофер”, е суроватката.

Екипът на Нолер използва суроватка на прах за запечатването на капака на контейнера с храна. Този т. нар „лак” не позволява на въздуха и влагата да достигнат до запечатаните храни или месо.

Единственият недостатък е, че досега учените не са успели да приложат покритието от суроватка върху кутии, изработени от пластмаса или други материали.