Намалява незаконното производство и търговия на грозде. Това каза в Бургас Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, по време на среща с производители от региона, предаде репортер на Радио „Фокус”- Бургас. По думите на Коев глобите в проектозакона за виното и спиртните напитки са същите, които бяха и в към момента действащия закон.
„Не сме се съобразили въобще с някои от предложенията да ги завишаваме. Те са по-скоро с превантивен, възпитателен характер”, обясни той. „Глобите ще се налагат на тези, които извършат измами”, категоричен бе той. „Глобите са големи 10 000 или 30 000 лева, тогава когато произходът на гроздето е неясен или има манипулации. Така че сертификатите и декларациите, които се подават до 15 януари в обратен ред ще се следят стриктно. Само за последната седмица имаме две направени проверки по обратния ред. Стигаме до лозето и виждаме, че вместо 700 дка са регистрирани само 8 дка, но в същото време огромно количество грозде е продадено на винарско предприятие и е декларирано, че гроздето е продадено на отделни частници. Във винарското предприятие обаче присъства документ, че предприятието го е купило от това лозе и става страшна каша. Говорим за над 200 т. грозде, т.е. по този начин се легитимира незаконно производство, затова ще бъдат толкова големи глобите. Те не са насочени към изрядните. А броят на нарушителите действително е намалял. Намалява незаконното производство и търговия на грозде”, каза още Коев.
„Големите винопроизводители си направиха собствени лозя и избягват този момент, когато преди 10 години общо взето лозарите определяха цените на пазара. Хората се възползваха от европейските средства и си засадиха свои лозя и когато не им достига малко се обръщат към лозарите, за да купят тяхната продукция, възможно най-качествената на възможно най-ниска цена”, каза той.
По неговите думи в процеса винарите са изпреварили в развитието си лозарите. „Вариантите пред лозарите, които нямат винопроизводство са няколко. Първият е преструктуриране на лозята с евросредства, където субсидията е 75%. Изкореняват се старите лозя и се засаждат нови, тъй като с добитото грозде лозарите не могат да бъдат конкурентни, а лозята са стари на 30-35 години. Вторият вариант е да се продава гроздето, както до сега”, обобщи той. Третият вариант е гроздето да се преработва и да се прави вино, което лозарите да продават.
В момента се попълват два регистъра за лозята – единият е към Изпълнителната агенцията по лозата и виното, а другият е към камарата на лозарите и винарите. „Това вече приключи и регистърът е един и само в агенцията като такива са разпоредбите на ЕС, които трябва да спазваме. По този начин се скъсява време и се спестяват такси”, каза още той. Служебното прехвърляне ще се извърши от Националната лозаро-винарска камара в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Даден е шестмесечен срок, който е достатъчен, добави Коев.