Производителите на сладкарски изделия в Европейския съюз са принудени да намалят производството си заради недостига на яйца. Те обвиняват Брюксел за забраната на трансграничната търговия с яйца от „несвободни" кокошки, съобщава Дневник.
След като ограничението, влязло в сила в началото на януари, пообърка българския пазар. Цените на българските яйца тръгнаха нагоре, сега и в други страни от ЕС се усещат ефекти от директивата за хуманното отношение към кокошките.
Някои доставчици не успяха да изпълнят договорите си поради недостиг на стока и сега европейските пекари и сладкари се принуждават да купуват яйца от супермаркетите, за да запазят производството си, обяви сдружението на европейските производители на шоколад и сладкарски изделия CAOBISCO.
„Недостигът се усеща в целия ЕС", коментира директорът по икономическите въпроси на CAOBISCO Мюриъл Кортър. По думите й производителите на паста също са засегнати.
Агенцията уточнява, че разпоредбите на ЕС забраняват износа на яйца, получени от кокошки, отглеждани в тясна клетка, към други държави-членки, но разрешават с тях да бъдат снабдявани местните производители на храни.
Представител на ЕК е коментирал, че цените на яйцата са действително много високи, но вече са отстъпили от пика 185 евро за 100 кг. от предишните седмици. „Великден наближава и козунаците и шоколадите вече са в супермаркетите, следователно проблемът не би трябвало да е чак толкова голям", коментира представителят на Брюксел.