Начало / Любопитно

  • a+
  • a-

Нафпавокът привлича туристи в село Горно Драглище

3 януари 2012

Нафпавокът привлича туристи в село Горно Драглище

Уникален продукт от най-хубавото месо на домашно отгледаното прасе се е превърнал в туристическа атракция в разложкото село Горно Драглище. Името му е нафпавок и означава натъпквам. Производителят Надка Кротева вече е намерила пазар за селския деликатес, съобщава БНТ. Интерес към продукта проявяват италианците от международната организация "Слоу фууд", които вече популяризират нафпавока като уникален български деликатес.

Бутиковият деликатес, както го наричат в село Горно Драглище, се прави само два месеца в годината - през декември и януари. До март се суши, а след това се слага в пепел, за да се запазят вкусовите качества.

Свинското месо се нарязва на парчета и овкусява с подправки, сред които кимион, копър. Поставя се в специален мехур и се зашива.

През пролетта нафпавокът ще бъде представен на специално изложение на международната организация за бавно хранене. Тя популяризира над 100 000 продукта с автентичен вкус. Ще получи сертификат, а от есента вече може да се продава по света.

В селото са убедени, че бъдеще за старите автентични български продукти има, защото се приготвят в домашни условия и то с мерак.