История:
В миналото и до днес нашите прадеди са се занимавали със земеделие и се са трудили много. Бедността е била голяма – нямало с какво да се хранят и саморъчно са си добивали някои продукти, за което всъщност искам да ви разкажа. Продуктът, с който ще направим една много вкусна баница, се нарича „булгуря”. Може би сте чували за булгур, но сигурно не знаете как се добива и как нашите прадеди са си приготвяли няколко ястия с него.
Добивът на булгур става от пшеница, която се събира от нивите със сърп, който служи да отрежем класа пшеница. След ожънването той се изсушава като се прави под формата на ръкойки (отрязан клас пшеница, направен на сноп). След изсъхването му се върше от коне. След като опада семената се събират и ръчно се мелят на воденични камъни, за да се смели и да получим булгур.
А ястието, което ще ви запозная, е „Булгурева баница”.
Нужни продукти:
Нужно ни е малко вода, щипка сол, 1-2 с.л олио, за да направим тестото, от което ще направим домашните кори за баницата. След втасването на тестото започваме на парченца да го късаме с ръце и да го точим на „сюне” (малка кръгла маса, на която са се хранили предимно мюсюлманите).
След разточването на корите слагаме на дъното на тавата малко олио, за да не загори и поставяме кората, която сме направили. Поръсваме с щипка сол и слагаме булгур, после пак кората, слагаме пак сол, булгур, докато не сложим и четирите кори. След като сме направили това нещо започваме да печем баницата.
Но преди да я сложим във фурната, намокряме горната кора, след това я слагаме на умерено загрятата фурна и чакаме да стане готова нашата Булгурева баница.
А всъщност от булгур можем да направим няколко ястия като: Булгуреви сарми, Булгурева баница, Булгурев пиляв и т.н.
от Ахмед Ахмедов Пингов,
Село Горно Дряново