Начало / Получени рецепти

  • a+
  • a-

Тутманик

21 февруари 2012

Необходими продукти:

За тестото:

1 кг брашно (може и малко повече)

1 кубче мая

1 с.л. сол

1 с.л. захар

1 с.л. олио

1 ч.л. оцет

500 г кисело мляко

200-300 мл хладка вода

2 бр. яйца

За плънката:

2-3 бр. яйца

300-400 г сирене

За намазване:

150-200 г смесена мазнина - олио, масло, маргарин - по избор

1-2 бр. яйца

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се замесва тесто, разделя се на питки, питките се разточват на кори. Всяка кора се маже с мазнина и се поръсва обилно с плънка. Две по две се завиват на руло и се режат на 4-5 см. Получените парчета се обръщат с разреза нагоре и се подреждат в намаслена тава. Готовата тава се намазва с яйце и се оставя да втаса. Пече се първо 10 минути на силна фурна, а след това се намалява на умерена, общо около 50-60 минути. Изпеченият тутманик се напръсква леко с вода и се завива, за да се задуши.

от Славея Грозданова