Начало / Получени рецепти

  • a+
  • a-

Пиле със сос

3 февруари 2012

Продукти:

2-3 скилидки чесън;
100 г шунка;
1 глава лук;
1 1/2 кг. домати;
3-4 люти пиперки;
1/2 лъжица захар;
2 млади пилета (по 600-700 г).

Начин на приготвяне:

Запържваме в мазнина до зачервяване 2-3 скилидки чесън и ги изваждаме. В същата мазнина слагаме 100 г шунка, нарязана на парченца, 1 глава ситно нарязан лук и запържваме леко. Прибавяме 1 1/2 кг. домати, обелени и нарязани на четири. Като се изпари водата от доматите, прибавяме 3-4 люти пиперки, нарязани на парчета, и 1/2 лъжица захар. Изчистваме и нарязваме на парчета 2 млади пилета (по 600-700 г), посоляваме и поръсваме с черен пипер и ги пържим. Слагаме ги да заврят само няколко минути в приготвения вече сос.

История:

Историята на тази рецепта е също много интересна като останалите само, че е свързана с леля ми Маргарита, която е голям колекционер на готварски книги. Тя много обича да готви през свободното си време, когато детенцето й спи, защото после е заета с гледането му. Когато приспи малчугана ние двете се захващаме с готвенето, но първо я попитах кое е най-вкусното ястие. Когато ми каза, че това е „Пиле със сос”, веднага започнах да приготвям прочутата рецепта. Попитах я защо толкова е известна тази рецепта, а тя ми отговори, че когато е била на моите години с нея спечелила конкурса за най-млад/а сръчен/а готвач/ка на годината за най-добро и вкусно ястие.

от Ирена Колева
гр. Севлиево