Продукти:
700 г патладжани
500 г телешка кайма
400 г прясно мляко
30 г краве масло
3 домата
3 скилидки чесън
1 глава лук
4 с. л. oлио
1 с. л. брашно
1 ч. л. риган
1/4 ч. л. канела
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. След това се изплакват със студена вода, слагат се в намазнена тава, заливат се с малко олио и се пекат 20 минути при температура 200 градуса.Лукът и чесънът се нарязват наситно и щом омекнат, се прибавят нарязаните на кубчета домати. Задушава се, докато се сгъсти. Прибавя се каймата и се подправя със сол, риган и канела. Белият сос се приготвя, като брашното се запържва в масло до златисто. След това се разрежда с прясно мляко, посолява се и се оставя да поври 3-4 минути. В глинен гювеч се слага каймата със зеленчуците, отгоре се подреждат патладжаните. Ястието се залива с белия сос и се пече 40-50 минути при температура 180 градуса.
от Яница Стефанова